A ópera prima do director vigués Alberto Bahamonde conseguiu atraer ao público malagueño na segunda xornada da segunda edición do Gastroweekend, no marco do Festival de cinema de Málaga. Co aforamento completo , as entradas esgotáronse aos poucos días da súa posta á venda, os asistentes disfrutaron dun documental que «mostra o traballo duns cociñeiros que forman parte da revolución gastronómica que está a suceder en Galicia », dixo Alberto Bahamonde.
A gastronomía é, sen dúbida, un dos atractivos turísticos principais das Rías Baixas. E así o destacou Carmela Silva, presidenta da Deputación de Pontevedra, que patrocina este documental e que convidou os malagueños a viaxar alí para descubrir a súa beleza. “Cando visitas Galicia namórasche e xa non podes deixar de volver. Rías Baixas, de onde eu son, é unha zona espectacular pero toda ela o é. É unha terra máxica onde traballan uns cociñeiros máxicos que son un orgullo inmenso e os nosos mellores embaixadores do noso extraordinario produto. Ademais dunha costa marabillosa, temos o río Miño, que sorprende desde o seu nacemento ata a súa desembocadura. Alí esperámosvos”, dixo a presidenta da Deputación de Pontevedra.
Tras a proxección, o público malagueño asistiu a unha sesión vermú amenizada por Radio Pesqueira, autores da banda sonora do documental, e puido degustar diferentes pratos elaborados por Pepe Solla (Restaurante Casa Solla en Poio) e Javier Olleros (Restaurante Culler de Pau no Grove), membros do Grupo Nove, recoñecidos ambos cunha estrela Michelin, convertidos, para a ocasión, en portavoces dunha terra rica en produto de calidade e dunha gastronomía recoñecida no mundo enteiro.
Pepe Solla explicou que “canto máis vexo Cociñando no fin do mundo, máis me dou conta de que esta non é unha película de cociñeiros, senón que reflicte unha paisaxe, un territorio, a esencia da terra galega”. En referencia ao coidado da natureza para crear os produtos, que queda moi reflectido no filme, o chef sinalou que “en Galicia a sustentabilidade é unha forma de ser. Non é que nos expoñamos cambiar o mundo, senón que é a nosa forma de ver e estar nel”. Pola súa banda, Javier Olleros destacou que “Galicia é a terra perfecta para ser cociñeiro. Debemos de ser conscientes das nosas raíces, respectalas e usar o noso produto que é espectacular”. Ademais, explicou aos espectadores do cinema que estaban a gozar da sesión do Gastroweekend que “necesitamos produtores que coiden e consintan a materia prima galega. Eles son o noso motor, por iso tamén temos que coidalos e reivindicar o seu traballo”.
“Cociñando no fin do mundo” resalta a beleza das paisaxes das Rías Baixas e as excelentes materias primas que nela cultívanse. Tamén mostra receitas tradicionales como o cocido galego, a pesca de lamprea, os viñedos da D.Ou. Rías Baixas, a horta aromática da leira de Pepe Veira ou o traballo de Misión Biolóxica que produce variedades como o “guisante lágrima”.