• VigoÉ
    • Vigo
      • Local
      • Sucesos
      • Marítima
      • Economía
      • Más Vigo
    • Cultura
      • Música
      • Arte
      • Libros
      • Exposiciones
      • Pintura
      • Cine
      • Arquitectura
      • Espectáculos
    • Comarcas
      • Baixo Miño
      • Condado
      • Louriña
      • Morrazo
      • Paradanta
      • Redondela
      • Val Miñor
    • Deportes
    • Tendencias
    • Actualidad
    • Salud
    • Solidaridad
    • Medio Ambiente
    • Viajes
    • Motor
    • Opinión
    domingo, 15 de junio de 2025
    No Result
    View All Result
    • Vigo
      • Local
      • Sucesos
      • Marítima
      • Economía
      • Más Vigo
    • Cultura
      • Música
      • Arte
      • Libros
      • Exposiciones
      • Pintura
      • Cine
      • Arquitectura
      • Espectáculos
    • Comarcas
      • Baixo Miño
      • Condado
      • Louriña
      • Morrazo
      • Paradanta
      • Redondela
      • Val Miñor
    • Deportes
    • Tendencias
    • Actualidad
    • Salud
    • Solidaridad
    • Medio Ambiente
    • Viajes
    • Motor
    • Opinión
    No Result
    View All Result
    VigoÉ
    No Result
    View All Result

    A viguesa Isabel Medina, profesora do Instituto de Investigacións Mariñas, ingresa na RACG

    A Real Academia Galega de Ciencias (RAGC) valora a súa contribución investigadora sobre os beneficios dos produtos da pesca e a acuicultura na saúde humana
    Redacción por Redacción
    12 de Nov, 2021
    en Local
    0
    A viguesa Isabel Medina, profesora do Instituto de Investigacións Mariñas, ingresa na RACG

    A Real Academia Galega de Ciencias (RAGC) celebrou este xoves no Pazo de San Roque de Santiago o acto de ingreso da doutora en Química María Isabel Medina Méndez, profesora de investigación no Instituto de Investigacións Mariñas de Vigo (IIM-CSIC) e coordinadora da Área de Ciencia y Tecnología de los Alimentos do Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) desde o 2017, incluída na actualidade na Área Global VIDA CSIC. Intégrase na institución como académica numeraria da Sección de Bioloxía e Ciencias da Saúde. Isabel Medina pronunciou o seu discurso de ingreso, titulado “O Mar Fonte de Saúde: Beneficios do consumo dos Produtos da Pesca e a Acuicultura”, que foi contestado en nome da Academia pola membro numeraria da Sección de Bioloxíae Ciencias da Saúde e vicepresidenta da RAGC, Alicia Estévez Toranzo.

    O presidente da RAGC, Juan Lema Rodicio, abriu o acto ao que asistiron outros académicos da institución, así como o delegado Institucional do CSIC en Galicia, Francisco Javier Rey Campos; a presidenta do Consello da Cultura Galega, Rosario Álvarez Blanco;e o vicerreitor de Investigación e Innovación da Universidade de Santiago (USC), Vicente Pérez Muñuzuri; entre outras autoridades. Lema destacou que a incorporación da profesora Isabel Medina como académica da RAGC ven cubrir un importante campo relacionado coa tecnoloxía de alimentos e, particularmente, os aspectos nutricionais e a caracterización de produtos de orixe mariño, incluíndo tanto produtos da pesca como de acuicultura, tan importantes en Galicia. “Trátase dunha investigación de calidade e moi orientada a explorar as potencialidades e a mellorar ás características dos produtos mariños” –sinalou–.

    Isabel Medina (Vigo, 1966) iniciou o seu discurso amosando o seu máis sincero agradecemento á RAGC e asegurando que é “unha gran honra pasar a formar parte deste selecto claustro de profesionais”.

    Tamén lembrou á USC onde comezou a súa carreira investigadora, ao CSIC que lle deu a oportunidade de iniciar a tese de doutoramento, desenvolver a súa traxectoria e que foi a súa casa en definitiva desde o IIM-CSIC, así como á Universidade de Nápoles Federico II, Universidade de California en Davis, o Imperial College, ademais de facer unha mención especial os seus mentores, os profesores Rafael Cela Torrijos e José Manuel Gallardo Abuín “aos que considero os meus país científicos, e que me transmitiron toda a súa paixón, a necesidade de esforzo e o bo facer en ciencia”, e a outras eminencias destacables na súa carreira como foron os profesores Edwin Frankel e Raffaele Sachi.

    A carreira investigadora de Medina centrouse no ámbito da química dos lípidos mariños, e a súa relación coa calidade, seguridade e valor nutricional dos produtos derivados da pesca e a acuicultura. Na súa disertación, a profesora manifestou que a visión de como a alimentación, e en concreto os alimentos de orixe mariña e acuícola, inflúen na saúde e na calidade de vida do consumidor, variou notablemente nos último 10 ou 15 anos. “Este cambio de visión de la alimentación es fascinante, no sólo desde un punto de vista teórico o científico, sino también desde el punto de vista del desarrollo tecnológico y aplicado” –sinalou–.

    Isabel Medina apuntou que os produtos da pesca e a acuicultura, compoñentes fundamentais da dieta humana desde épocas remotas, constitúen unha fonte excelente de proteínas, vitaminas e minerais esenciais para a saúde. Segundo o último “Informe de consumo alimentario en España 2020”, a poboación galega distínguese por ser a maior consumidora da xeografía española, cunhas cifras que alcanzan os 28,64 quilos de peixe por persoa e ano, do que un 50% do consumo corresponde aproximadamente a pescado fresco, un 13% a pescado conxelado e un 26% a moluscos e crustáceos.

    A nutrición personalizada

    Entre os distintos compoñentes do pescado, Medina explicou que numerosas evidencias destacan o papel de dous dos seus ácidos graxos poliinsaturados, DHA e EPA, pertencentes á familia omega-3, na prevención dos trastornos relacionados coa dieta. Subliñou que as investigacións e os estudos de intervención da última década, xunto coa utilización da xenómica, proteómica e lipidómica, suxiren claros mecanismos de acción que xustifican o papel beneficioso atribuído ao consumo de pescado e produtos da pesca con relación ao seu contido nos ácidos graxos poliinsaturados omega-3. Continuo sinalando que os datos apoian o seu papel na homeostase redox e a resolución da inflamación, xa que os resultados avalían novas aportacións que serán significativas nos estudos dirixidos cara unha nutrición “personalizada”, ao mesmo tempo que aportan potenciais dianas terapéuticas relacionadas coa acción antiinflamatoria dos metabolitos derivados dos lípidos mariños. “Estos hallazgos pueden tener un fuerte impacto para el desarrollo de estrategias nutricionales y para el diseño de nuevos productos pesqueros y suplementos nutricionales basados en aceites de pescado” –manifestou–.

    Segundo apuntou Medina, na mente dos consumidores existe unha percepción arraigada do pescado e produtos da pesca como un alimento saudable e nutricional, visión que é unha “ventaja competitiva” que pode e debe ser aproveitada por todos os actores implicados na cadea global de produción de alimentos de orixe mariña. “El desarrollo de una nutrición saludable y personalizada, será, muy probablemente, el reto nutricional con el que convivan nuestros hijos y nietos. Este desafío impulsará el desarrollo de nuevos alimentos e ingredientes funcionales respaldados por la ciencia, creando nuevas oportunidades para el sector agroalimentario impensables años atrás” –asegurou–.

    Alicia Estévez

    A catedrática de Microbioloxía da USC, académica numeraria da Sección de Bioloxía e Ciencias da Saúde e vicepresidenta da RAGC, Alicia Estévez Toranzo, realizou unha glosa sobre a extensa traxectoria científica e o excelente currículo de Isabel Medina. Estévez compartiu con todo o auditorio que tivo a oportunidade de traballar conxuntamente na comisión executiva de investigación para a elaboración do plan estratéxico do Campus de Excelencia Internacional Global del Mar (CEI·Mar) como expertas en diferentes aspectos da seguridade e calidade dos produtos da pesca e acuicultura. “ A profesora Isabel Medina acredita unha extraordinaria traxectoria científica, tanto pola súa contribución á creación de coñecemento e capacidade de formación como por o impacto da súa investigación, capacidade de transferencia e divulgación dos resultados, e o seu liderado a nivel nacional e internacional” –afirmou–.

    Facendo fincapé na temática da súa lección maxistral, Alicia Estévez aseverou que as investigacións de Medina e o seu grupo supoñen unha confluencia entre a química, bioloxía e a medicina, xa que contribúen a comprender os mecanismos moleculares polos cales os diferentes compostos bioactivos dos produtos do mar exercen devanditos efectos beneficiosos. “Os resultados dos estudos da nova Académica axudarán tamén ao deseño de alimentos funcionais e nutracéuticos e de pensos para acuicultura que aumente o valor nutritivo dos animais en cultivo” –puntualizou–.

    En canto ao consumo de pescado, Estévez indicou que a pandemia cambiou a tendencia á baixa, crecendo o seu consumo no 2020 ao redor do 10% nos fogares españois probablemente debido a que o cociñar en casa converteuse nunha das actividades favoritas durante o confinamento. “Para que esta tendencia crecente se consolide é necesario, potenciar a colaboración multidisciplinar entre profesionais do ámbito sanitario, nutricional, educativo e gastronómico co obxectivo de darlle visibilidade e promover a importancia do consumo dos alimentos de orixe mariña na calidade de vida, xa que ademais do seu efecto beneficioso para a saúde, contribúen ao desenvolvemento cognitivo dos nenos mellorando a súa aprendizaxe e produtividade ao longo da súa vida” –rematou–.

    43

    Tags: Isabel MedinaRAGC

    RelacionadosArtículos

    Tres científicos vigueses reciben el reconocimiento a la excelencia científica
    Ciencia y Tecnología

    Tres científicos vigueses reciben el reconocimiento a la excelencia científica

    02 de Oct, 2024

    ROMPEPAGINAS A – 5

    59

    44

    ROMPEPAGINAS A

    ROMPEPAGINAS A – 2

    ROMPEPAGINAS A – 3

    ROMPEPAGINAS A – 8

    Más Vistos

    Desalojan de su piso en Vigo a una madre y su hijo tras expirar el plazo para uso exclusivo de la vivienda

    Desalojan de su piso en Vigo a una madre y su hijo tras expirar el plazo para uso exclusivo de la vivienda

    por Europa Press
    09 de Jun, 2025
    0

    Aberto o prazo de inscrición para os campamentos Verán Xove 2021

    «Improvisación y chapuza» de Caballero ante el Verán Xove: «No es ni capaz de organizar los campamentos»

    por Redacción
    10 de Jun, 2025
    0

    La Xunta incorpora las tiendas de Ikea en Galicia al uso de la Tarxeta Benvida

    Ikea invertirá medio millón de euros en una nueva tienda en Vigo

    por Redacción
    09 de Jun, 2025
    0

    Vigo «pierde» un callejón y gana una nueva plaza en pleno centro… casi tres años después

    Vigo «pierde» un callejón y gana una nueva plaza en pleno centro… casi tres años después

    por Redacción
    11 de Jun, 2025
    0

    61

    13

    45

    35

    MÁS VIGO

    Tapones circulatorios
    Más Vigo

    Tapones circulatorios

    Sería muy interesante que en la ciudad de Vigo desaparecieran varios tapones circulatorios como el que muestra esta fotografía. La...

    por Julio Alonso
    14 de Jun, 2025

    HISTORIA DE VIGO

    La escala en Vigo de Ann Davison, pionera mundial de la vela
    Más Vigo

    La escala en Vigo de Ann Davison, pionera mundial de la vela

    El jueves 19 de junio de 1952 entraba en el puerto de Vigo un barquito con una patrona inglesa a...

    por Eduardo Rolland
    15 de Jun, 2024

    EL VIGO DE OTRA ÉPOCA

    San Simón, historia de la isla sanadora de la Ría de Vigo
    Más Vigo

    San Simón, historia de la isla sanadora de la Ría de Vigo

    En 1833 se produce en Vigo y comarca una epidemia de cólera morbo asiático. Procedía de Inglaterra donde era un...

    por Fernando Torres Carbajo
    18 de Abr, 2020

    LIBROS

    Pedro Feijoo regresa a casa para mostrarnos sus «bestias»
    Libros

    Pedro Feijoo regresa a casa para mostrarnos sus «bestias»

    Vigo se prepara para una cita literaria ineludible. El aclamado escritor gallego Pedro Feijoo estará firmando ejemplares de su última...

    por Redacción
    14 de Jun, 2025

    OPINIÓN

    Los medios del E.O.S., ¿qué va a ser de ellos?
    Opinión

    Los medios del E.O.S., ¿qué va a ser de ellos?

    Estoy preocupado, diría que muy preocupado por unas cuantas empresas periodísticas que pueden entrar en una época complicada. Estas compañías...

    por Fernando Torres Carbajo
    14 de Jun, 2025
    • Quienes Somos
    • Aviso Legal
    • Contacto

    © 2019 VigoÉ - Noticias de última hora sobre Vigo y su área metropolitana .

    No Result
    View All Result
    • Vigo
      • Local
      • Sucesos
      • Marítima
      • Economía
      • Más Vigo
    • Cultura
      • Música
      • Arte
      • Libros
      • Exposiciones
      • Pintura
      • Cine
      • Arquitectura
      • Espectáculos
    • Comarcas
      • Baixo Miño
      • Condado
      • Louriña
      • Morrazo
      • Paradanta
      • Redondela
      • Val Miñor
    • Deportes
    • Tendencias
    • Actualidad
    • Salud
    • Solidaridad
    • Medio Ambiente
    • Viajes
    • Motor
    • Opinión

    © 2019 VigoÉ - Noticias de última hora sobre Vigo y su área metropolitana .

    Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. AceptarRechazar Saber Más
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Siempre activado
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    GUARDAR Y ACEPTAR